Fraktfritt inom Sverige

Först på månen

När Neil Armstrong tog steget ut på månen och förkunnade "That’s one small step for a man, one giant leap for mankind," var det också ett gigantiskt kliv för American Optical. Långt innan människor hade varit ute i rymden hade AO varit piloternas val, men rymden var en ny utmaning.

NASA började inkludera AO´s FG-58 solglasögon, numera Original Pilot, i astronauternas överlevnadskit i och med Gemini IV-projektet. Du kanske tänker "är det inte mörkt i rymden"? Men överlevnads-kiten togs fram för att ge astronauterna skydd om de skulle landa i tuff terräng när de återvände till jorden. American Optical´s rykte om att vara en kapabel "military specs"-tillverkare med top of the line optik gjorde dem till en perfekt leverantör.

Hela Apollo 11-besättningen utrustades med dessa kit, och solglasögonen förvarades i speciellt designade rymdfodral. När Neil Armstrong och Buzz Aldrin blev de första att gå på månen blev AO FG-58 därmed också de första solglasögonen på månen. Det par som bars av astronauten Michael Collins finns idag att se på Smithsonian Air and Space Museum i Washington D.C.